ΕΡΡΙΚΟΣ Δ΄. ΚΘΒΕ

Posted on January 5, 2009. Filed under: Βουτσινάς Ανδρέας, ΕΡΡΙΚΟΣ Δ΄, ΚΘΒΕ, Pirandello Luigi |

Βασιλικό Θέατρο
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Luigi Pirandello ΕΡΡΙΚΟΣ Δ΄

Σκηνοθέτης Ανδρέας Βουτσινάς, σκηνικά-κοστούμια Νίκος Σαριδάκης, βοηθός σκηνοθέτη Βίκη Αλεξάκη, οργάνωση παραγωγής Ροδή Στεφανίδου.

ΔΙΑΝΟΜΗ: Κώστας Καρράς (Ερρίκος Δ’), Χριστίνα Θεοδωροπούλου (Μαρκησία Ματίλντα Ντεσπίνα), Κωνσταντίνα Καστέλλου (Φρίντα), Δημήτρης Σδρόλιας (Μαρκήσιος Κάρλο Ντι Νόλλι), Κίμων Ρηγόπουλος (Βαρόνος Τίτο Μπελκρέντι), Γιάννης Σιαμσιάρης (Γιατρός Ντιονίτζιο Τζενόνι), Κώστας Χαλκιάς (Λαντόλφο), Νίκος Κολοβός (Αριάλντο), Νίκος Μαγδαληνός (Ορντούλφο), Κωνσταντίνος Καΐκης (Μπερτόλντο), Δημήτρης Κολοβός (Τζιοβάνι), Τάκης Στάγκος (Βαλές Α’), Γιώργος Κώτσος (Βαλές Β’),

Στοιχεία Παραστάσεων: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Βασιλικό Θέατρο (12/12/2008 – 22/02/2009)

Κατά τη διάρκεια μιας γιορτής μεταμφιεσμένων, ένας άρχοντας έπεσε από το άλογό του, χτύπησε και έκτοτε έμεινε εγκλωβισμένος στο ιστορικό πρόσωπο το οποίο υποδυόταν κατά τη διάρκεια της γιορτής, τον Ερρίκο Δ’, βασιλιά της Γερμανίας. Είκοσι χρόνια μετά, οι συγγενείς του επιχειρούν να τον θεραπεύσουν, δίνοντάς του με ένα βίαιο τέχνασμα την αίσθηση του χρόνου: μεταμφιέζονται συνειδητά αναπαριστώντας το τραγικό γεγονός που καθόρισε τη μοίρα του τρελού και που τον ανάγκασε να φορά το προσωπείο του τραγικού αυτοκράτορα. Τα γεγονότα, όμως, που θα ακολουθήσουν θα διαψεύσουν τις προθέσεις τους. Ένα τραγικό παιχνίδι μεταμφιέσεων και διαρκών ανατροπών αναγκάζει τους ήρωες να ακροβατούν ανάμεσα στη λογική και την τρέλα, την αλήθεια και το ψέμα, το θέατρο και τη ζωή. Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της δραματουργίας του Πιραντέλο για το δράμα της προσωπικότητας και τη σχέση του ‘είναι’ και του ‘φαίνεσθαι’.

Advertisements

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: