ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ

Posted on January 5, 2009. Filed under: Αρβανιτάκης Κωνσταντίνος |

3Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης…

  • που απέδωσε και σκηνοθέτησε το ΗΜΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΣΤΡΙΓΓΛΑΣ, που παίζεται στο Εθνικό Θέατρο

είναι διπλωματούχος σολίστ του Ωδείου Αθηνών στο φλάουτο (εξαιρετική διάκριση) και πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (έπαθλο Λιλής Λουριώτη), της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (κλασική φιλολογία), του New York University (κινηματογράφος) και του University of California (Master of Fine Arts στη σκηνοθεσία θεάτρου).
Εμφανίστηκε σε τρεις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου προτού φύγει με υποτροφίες των ιδρυμάτων “Ωνάση” και “Λεβέντη” για τις Η.Π.Α. Εκεί, παράλληλα με τις επίσημες σπουδές του, παρακολούθησε για ένα χρόνο τις τάξεις του Actors Studio, και δούλεψε για δύο περιόδους εντατικά με τον Grotowski. Με χορηγία του ιδρύματος “D.W. Waddell” προσλήφθηκε ως μαθητευόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής στο κρατικό θέατρο της πολιτείας της Arizona. Στη συνέχεια κράτησε τη θέση του μόνιμου σκηνοθέτη στο Playwrights’ Theatre του Derek Walcott στη Βοστώνη, σκηνοθετώντας παράλληλα στο American Repertory Theatre και στο Πανεπιστήμιο Harvard.
Έχει πάνω από τριάντα παραγωγές στο ενεργητικό του σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής, στις οποίες συγκαταλέγονται δικές του μεταφράσεις ή διασκευές κειμένων των Σοφοκλή, Ευριπίδη, Brecht, Mishima, Beckett, Cocteau, Lorca, Genet, Pinter, Rimbaud, Müller, Poe, Yourcenar, καθώς και έργα πολλών νέων Αμερικανών συγγραφέων.
Στον ελληνικό χώρο σκηνοθέτησε σε δικές του διασκευές και μεταφράσεις τα έργα: Το Τέλος του Οίκου των Άσερ και Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε Μιά Ώρα για το Θέατρο του Νότου, Ιστορίες Αιδοίου στο θέατρο Αυλωνίτη, Ο Καβαλάρης του Χιονιού για τη Θεσσαλονίκη / Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και Cabaret στο Βεάκη. Σε δικές του μεταφράσεις τα Πώς Έμαθα να Οδηγώ για το Απλό Θέατρο, Η Κατάρα της Ίρμα Βεπ στο Ήβη, Η Ψευδαίσθηση και Αχαρνής για το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, Ένα Καινούργιο Κόκκινο στο Πόρτα, Proof στο Μουσούρη, Το Καλό της Χώρας μας στον Τεχνοχώρο υπό Σκιάν, και Από ‘δώ και πέρα στο Κ.Θ.Β.Ε. Με την Κάτια Δανδουλάκη ανέβασε το Υπηρέτης Δυό Αφεντάδων, για τον Θ.Ο.Κ. πάλι τα Αμερικάνικος Βούβαλος και Βαβυλωνία, στο θέατρο Αποθήκη το Σεσουάρ για Δολοφόνους, στο Από Μηχανής τους Σιδεράδες, στο Κ.Θ.Β.Ε. το Αρκαδία, στο Ιλίσια το Μοιραίο Προαίσθημα, στο Κ.Θ.Β.Ε. το έργο Δον Κάρλος και, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το Οὐ ποιήσεις σεαυτῷ εἲδωλον

ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ. ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 11 Οκτωβρίου 1998

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ: “Βαριέμαι το θέατρο…”. ΙΣΜΑ Μ. ΤΟΥΛΑΤΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 9 Ιουλίου 2000

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ: “Όλη η γενιά μου οφείλει την καριέρα της στον Χουβαρδά”. ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΡΑΜΕΛΛΗ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 22Νοεμβρίου 2008

Advertisements

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: