Ο κύκλος με την κιμωλία στον Καύκασο. ΚΘΒΕ

Posted on January 5, 2009. Filed under: Brecht Bertolt, ΚΘΒΕ, Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ, Χατζάκης Σωτήρης |

https://i0.wp.com/www.ntng.gr/UserFiles/Image/PP0589v00/PP0589J0002v25.jpg

Μονή Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Bertolt Brecht Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ

Μετάφραση Οδυσσέας Ελύτης, σκηνοθεσία Σωτήρης Χατζάκης, σκηνικά Ερση Δρίνη, κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ, μουσική Σαββίνα Γιαννάτου, φωτισμοί Αντώνης Παναγιωτόπουλος, χορογραφίες Τριάδα Αρμουτίδου, βοηθός σκηνοθέτη Στέλλα Ε. Παπαδημητρίου, οργάνωση παραγωγής Ηλίας Κοτόπουλος.

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Σπύρος Αθηναίου (Ζητιάνος, Γελωτοποιός, Μουσικός, Ανεψιός, Κουτσός, Γέρος), Κατερίνα Γιαμαλή (Ζητιάνα, Μαγείρισσα, Νύφη), Μαρκέλλα Δουζενάκη (Υπηρέτρια, Νέα κυρία, Καλεσμένη, Γριά), Καλλιόπη Ευαγγελίδου (Γυναίκα του Κυβερνήτη), Παντελής Καλπάκογλου (Ζητιάνος, Υπηρέτης, Γέρος, Χωριάτης, Καλεσμένος, Μαυροσκούφης β’, Ξενοδόχος στο δικαστήριο, Χωρικός α’), Σάκης Καραθανάσης (Μαυροσκούφης, Σταβλίτης, Καμαριέρης, Καλεσμένος, Μαυροσκούφης, Αϊ Ληστής), Γιώργος Καύκας (Γιατρός α’, Γιουσούφ, Δικηγόρος α’), Ταμίλα Κουλίεβα (Γρούσα), Δήμητρα Λαρεντζάκη (Ζητιάνα, Νίνα, Καλεσμένη, Γριά), Γιώργος Μπαγιώκης (Κυβερνήτης, Καλεσμένος, Ανάπηρος, Χωρικός β’), Φούλης Μπουντούρογλου (Γιατρός β’, Λαυρέντη, Δικηγόρος β’), Χρήστος Νταρακτσής (Ζητιάνος, Υπηρέτης, Φρουρός, Καλεσμένος, Σωβά), Λίλια Παλάντζα (Ζητιάνα, Πεθερά, Γυναίκα στο δικαστήριο), Χάρης Παντελιδάκης (Υπασπιστής, Καλεσμένος, Μαυροσκούφης γ’, Εκβιαστής, Υπηρέτης), Μάνος Παπαγιάννης (Σίμων), Στέλλα Ράπτη (Μάρα, Ηλικιωμένη Κυρία, Καλεσμένη, Γυναίκα στο δικαστήριο), Κώστας Σαντάς (Αζτάκ), Μιχάλης Σιώνας (Ζητιάνος, Μαυροσκούφης, Ενωμοτάρχης, Καλεσμένος, Γιατρός), Μαριάννα Τάντου (Ζητιάνα, Καλεσμένη, Λουδοβίκα, Γυναίκα στο δικαστήριο), Χρύσα Τουμανίδου (Ζητιάνα, Υπηρέτρια, Χωριάτισσα, Καλεσμένη, Γυναίκα στο δικαστήριο), Στέλιος Τράκας (Πρίγκιπας, Καλεσμένος, Άντρας στο δικαστήριο), Αλέξανδρος Τσακίρης (Ποιητής, Ξενοδόχος, Καλόγερος, Γέρος Δούκας, Χωρικός γ’

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος,  Μονή Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (28/11/2008 – 22/02/2009)

Ο κύκλος με την κιμωλία στον Καύκασο του Μπρεχτ, είναι από εκείνα τα έργα που συγκινούν το κοινό και αγαπιούνται από αυτό γιατί το θέμα τους είναι απλό, βαθιά ανθρώπινο, πιστό στον άνθρωπο και στη δημιουργική πλευρά του. Ένα λαϊκό παραμύθι, αισθαντικό και καθάριο, τοποθετείται από τον συγγραφέα, μπροστά από το ιστορικό φόντο που είναι -όπως πάντα- άγριο, αδίστακτο και σκοτεινό. Έτσι, κατά τη διάρκεια της δράσης, η εξουσία θα ρίχνει τη βαριά σκιά της πάνω στην παραμυθία, με αποτέλεσμα αυτό που βλέπουμε μια να λούζεται στο φως, μια να χάνεται στο σκοτάδι. Για να μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος και τα έργα του είναι καλός και κακός, φωτεινός και σκοτεινός, αγρίμι και ήμερο αρνί. Πλέοντας στο ρεύμα της ιστορίας, στην ατομική του βαρκούλα, ο άνθρωπος θα γέρνει πότε από δω, πότε από κει, ώσπου να ισορροπήσει ενώνοντας τον εαυτό του με το μεγάλο, το πλέον ουτοπικό παραμύθι: τη συλλογική παρουσία και δράση. Για να συνεχίσει να μπαίνει στη σκιά της εξουσίας και να βγαίνει από αυτήν, κρατώντας ζωντανή, αν μπορεί, τη δύναμη της αγάπης και άσβεστο μέσα του το κεράκι της ανθρωπιάς και της καλοσύνης.

Advertisements

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: