Bertolt Brecht

Posted on January 5, 2009. Filed under: Brecht Bertolt |

https://i1.wp.com/web.ard.de/galerie/bilderpool/Radio/Brecht/brecht1_1.jpg

Ο Γερμανός ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης αλλά και θεωρητικός του θεάτρου, Μπέρτολτ Μπρεχτ [Brecht, Bertolt, 1898-1956]. υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του θεάτρου του εικοστού αιώνα, που άσκησε τεράστια επίδραση στο παγκόσμιο θέατρο.

Σε τέσσερις περιόδους θα μπορούσε κανείς να χωρίσει τη συγγραφική παραγωγή του Μπρεχτ: η ρομαντική / 1918-29, η διδακτική / 1929-38, η ανθρωπιστική 1938-45 και ξανά η διδακτική / 1945-56. Στα πρώτα έργα του φαίνεται επηρεασμένος από τον Μπίχνερ και τον Βέντεκιντ, και τα διακρίνει μια μηδενιστική πολλές φορές διάθεση απέναντι στην κοινωνία. Γράφει πρώτα, το 1918, το ποίημα Ο θρύλος του νεκρού στρατιώτη και την ίδια χρονιά δημοσιεύει το θεατρικό του Baal [=Βάαλ).

Ακολουθούν τα έργα: Trommeln in der Nacht [=Ταμπούρλα στη νύχτα, 1919], Im Dickicht der Städte [=Στη ζούγκλα των πόλεων, 1921], Mann ist Mann [=Άντρας γι’ άντρα, 1926], Die Dreigroschenoper [=Η όπερα της πεντάρας, 1928], Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny [=Η άνοδος και η πτώση της πόλης του Μαχαγκόνι, 1928]. Θ’ ακολουθήσει μια σειρά «διδακτικών» έργων: Der Flug des Lindbergs [=Η πτήση του Λίντμπεργκ, 1928] που υπογραμμίζει τη δύναμη του ανθρώπου να αντιπαλαίψει τη φύση, Das Badener Lehrstück vom Einverständnis [=Το διδακτικό έργο του Μπάντεν για τη συναίνεση, 1929] που παρουσιάστηκε, όπως και ο Λίντμπεργκ, στο Μπάντεν Μπάντεν το 1929 με μουσική Βάιλ & Χίντεμιτ, Die Heilige Johanna der Schlachthöfe [=Η Αγία Ιωάννα των σφαγείων, 1929], Die Massnahme [=Η απόφαση, 1930], Die Ausnahme und die Regel [=Η εξαίρεση και ο κανόνας, 1930], Die Mutter [=Η Μάνα, 1930-32].

Με την άνοδο του Ναζισμού στη Γερμανία, ο Μπρεχτ άφησε την πατρίδα του και πήγε στη Δανία, μετά στη Φινλανδία και, τελικά, το 1941 εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Καλιφόρνια. Όπως ο ίδιος γράφει χαρακτηριστικά σ’ ένα από τα ποιήματά του, άλλαζε τις χώρες πιο συχνά απ’ ό,τι τα παπούτσια του! Από τις σκανδιναβικές χώρες έκανε τον αντιχιτλερικό του αγώνα γράφοντας τα έργα Furcht und Elend des Dritten Reiches [=Τρόμος και αθλιότητα στο Τρίτο Ράιχ, 1935-38], Die Rundköpfe und die Spitzköpfe [=Στρογγυλοκέφαλοι και μυτεροκέφαλοι, 1931-34].

Στη διάρκεια των περιπλανήσεών του στην εξορία, έγραψε τα καλύτερά του έργα: Leben des Galilei [=Η ζωή του Γαλιλαίου, 1937-39], Mutter Courage und ihre Kinder [=Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της, 1938-39], Der Gute Mensch von Setzuan [=Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν, 1938-42], Herr Puntila und sein Knecht Matti [=Ο κύριος Πούντιλα κι ο υπηρέτης του Μάτι, 1940] – στη Ζυρίχη το 1948, Der aufhaltsame Aufstieg des Arturo Ui [=Η αποτρεπτή άνοδος του Αρτούρο Ούι, 1941], Die Gesichte der Simone Machard [=Τα οράματα της Σιμόν Μασάρ, 1942-43], Der kaukasische Kreidekreis [=Ο καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία, 1943-45]. Το 1947 κι ενώ βρισκόταν στην Αμερική πέρασε τη μπόρα του Μακαρθισμού, αφού κλήθηκε και ανακρίθηκε από την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών.

https://i2.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1a/Berthold_Brecht_zeichnung.jpg

Αλλά το βαρύ κλίμα του αντικομμουνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες τον ανάγκασε να επιστρέψει στην Ευρώπη. Τελικά, με τη γυναίκα του, την ηθοποιό Ελένε Βάιγκελ, ίδρυσαν το 1948 στο Ανατολικό Βερολίνο το Μπερλίνερ Ανσάμπλ, όπου ο Μπρεχτ επιτέλους υλοποίησε τις απόψεις του για το επικό θέατρο, ανεβάζοντας δικά του έργα αλλά συγχρόνως για να εμπλουτίσει το ρεπερτόριο του θεάτρου έκανε και διασκευές. Διασκεύασε την Αντιγόνη του Σοφοκλή, τον Κοριολανό του Σέξπιρ, τον Οικοδιδάσκαλο του Λεντς, τον Δον Ζουάν του Μολιέρου κ.α. Βραβεία και διακρίσεις: Βραβείο Στάλιν 1955.

Advertisements

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: